Nya möjligheter för hemsidor i iOS 7.1

On 3 april, 2014, in Webbdesign, by mobil och tekniktips

Laddade för någon vecka sedan ner den senaste versionen av iOS som har numret 7.1. I denna uppdatering fanns det med lite nya grafiska lösningar från apple, de vanliga buggfixarna och en glad nyhet för oss som gillar att utveckla hemsidor och framförallt hemsidor som är responsiva och fungerar bra på mobiler. Så vilken är då denna nyhet?

Html koden från head delen av en hemsida

Html koden från head delen av en hemsida

Den lilla viewport taggen

Ett problem som man som webbutvecklare kan ställas inför, särskilt när man jobbar med webbappar/responsiv design, är att utrymmet är minst sagt begränsat. Det är alltid lättare att få med all information som man vill få med om utrymmet är väl tilltaget. Så uppdateringen som gladde mig i 7.1 var att det nu går att lägga in en metatag som göra att de kringliggande safarielementen minimeras.

Hur gör man då för att ta del av detta?

Det som du behöver använda dig av är den metatag som har namnet viewport. Den kan se ut på följande vis:

<meta name="viewport" content="width=device-width, user-scalable=no, minimal-ui">

I content attributet i taggen har vi nu möjligheten att lägga till argumentet minimal-ui för att användaren skall få största möjliga utrymme att uppleva din webbsida som såklart rockar i mobilläget. Jag har precis testat detta i en mobilwebbapp där användare har möjlighet att lägga upp bilder under ett event och tyckte att det fungerar strålande. Problemet är väl framförallt att 7.1 kanske inte har laddats ner av alla användare ännu.

Utvecklar du hemsidor eller behöver göra en gratis hemsida?

Om du själv utvecklar mobila sajter så kanske du har testat det här eller har andra tekniker för att göra användarupplevelsen så trevlig som möjligt? Kommentera gärna och delge dina erfarenheter om detta. Kanske är det så att du som läser detta inte själv är utvecklare av hemsidor men gärna vill hitta de bästa möjligheterna att enkelt lägga upp en hemsida? Då vill jag även tipsa om gratishemsidor.nu som samlar tips hur man kan skaffa gratis hemsida. Jag tyckte att det var enkelt att hitta fram till gratis tjänster där som gör ett riktigt bra jobb att förenkla sättet som man kan lägga upp sin egen webbsajt.

Läs vidare på bloggen: