En snabb titt på iOS7

On 28 juni, 2013, in mobiler och mobilabonnemang, by mobil och tekniktips

ios7Nu i Juni under Apples utvecklarkonferens utannonserades den nya versionen av operativsystem på iPhone och iPad, nämligen iOS7.

Här på netparts tänkte vi gå igenom ny funktionalitet och ny design på ett kortfattat vis för dig som funderar på vad som är på gång.

Ny Platt Design

Apple har länge haft en förkärlek för det som kallas skeuomorphism som innebär att man försöker efterlikna riktiga material i sina appar och operativsystem. Nu verkar Apple ha gått vidare från detta och läderkänsla, skuggor och 3d känsla i ikoner har kastats ut och istället är det platt design som gäller. Det är inte för inte som man tycker att det liknar mycket av det som Google har jobbat med de senaste åren i sina tjänster och i sin design. Vissa tycker även att det liknar Microsofts ”metro” design. Men egentligen har det väl alltid ändrats fram och tillbaka i design av mjukvara genom alla år och alla efterapar varandra i omgångar…

Ny funktionalitet

Vi tycker inte att den nya funktionaliteten bjuder på några enorma nyheter direkt. Det mesta är det samma men vissa delar har fått lite extra funktionalitet eller har flyttats om så att det skall bli enklare att komma åt tex en inställning. Några av de saker som ios7 bjuder på är:

  • Det har kommit ett nytt kontrollcenter där man snabbt kommer åt tex AirDrop, Airplay, en ficklampa, kamera och kalkylator. Man drar nerifrån och upp för att komma åt det.
  • Notifikationscentret har fått lite mer organisationsmöjligheter då man kan se vad som är nytt idag eller ”alltid”.
  • Kameraappen är uppdaterad med nya format och filter. Det här har nog de allra flesta redan använt i appar som tex instagram.
  • En välkommen uppdatering är den av webbläsaren Safari som har fått ett smartare adressfält och en rätt snygg bläddringsfunktion mellan olika fönster.

Detta är förstås inte alla nyheter i detalj av iOS utan mer en överblick. Hoppas att det gett dig som funderar på detta en snabb överblick av nyheterna!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *