En skärmdump eller skärmavbildning innebär att du tar en bild av skärmen på det du ser. Det finns olika sätt att göra skärmdumpar på beroende på vilken anordning du använder. Här kommer vi guida om hur du gör skärmdump på Mac, PC, Iphone, Android.

Olika sätt att göra skärmdump på Mac

Hela skärmbilden

Kortkommando för skärmdump på Mac

Ett av de vanligaste sätten att ta skärmdump på Mac är att använda kortkommandot Cmd+shift+3, då blir hela skärmen avbildad och hamnar på ditt skrivbord. Skärmdumpen sker automatiskt, så du behöver inte markera något område.

Specifik del av skärmen

Kortkommando för skärmdump av specifik del på Mac

Vill du avbilda en specifik del av skärmen, till exempel en bild, så använder du kortkommandot Cmd+shift+4. Muspekaren omvandlas då till en sökare. Du markerar det område du vill avbilda genom att markera med att dra upp en ruta omkring området.

Skärmavbildning med foto av hela programfönstret

Ta kort på ett programfönster på en Mac

Ett alternativ till specifik skärmavbildning med Cmd+shift+4 är ett annat kortkommando där du ocksåtrycker ned space-tangenten (mellanslag). Alltså Cmd+shift+4 och sen direkt  space-tangenten. Det som är skillnaden är att muspekaren istället blir en kamera och att du då kan fotografera av det fönster som du önskar ta kort av. Väljer du exempelvis att markera webbläsarens fönster så får du ett kort (skärmavbild) på hela webbläsarens fönster. Du klickar helt enkelt på det program som du vill avbilda och får ett foto av det.

Skärmdump på PC

För att skapa en bild av skärmavbildning på PC så måste du ha tillgång till någon form av bildbehandlingsprogram, Paint fungerar utmärkt.

Skärmdump av hela skärmen

Skärmdump på en PC med hjälp av print screen knappen

För att avbilda hela skärmen på en PC så trycker du ned knappen PrintScreen.

Skärmdump specifik del av skärmen

För att avbilda en specifik del av skärmen så markerar du det fönster du vill använda. Håll sedan ned alt-knappen och tryck samtidigt på PrintScreen-knappen. Det kan variera var du hittar PrintScreen-knappen men vanligast är att den finns längst upp till höger på tangentbordet.

Spara skärmdump i Paint på PC

Du måste själv välja att spara din skärmdump till en bild på PC. Det gör du enkelt genom att;

  • Gå till Start, välj Tillbehör, och välj där programmet Paint.
  • I menyraden på Paint finner du Redigera, välj det och sen Klistra in.
  • Din bild visas nu i Paint och för att spara den väljer du i menyraden Arkiv och sen Spara som.
  • I Spara som så finns det en ruta som kallas Filnamn, där skriver du namnet på din bild och väljer sedan Spara.

Skärmdump på Iphone och Android

Skärmdump Iphone

Ta en skärmdump på en iPhone

När du vill göra en skärmdump på din Iphone för att avbilda det du har på skärmen håller du inne HEM-knappen (stora runda knappen) och Av/På-knappen samtidigt. Då skapas en bild av skärmen som sedan hamnar bland dina bilder i din kamerarulle på telefonen.

Skärmdump Android (Samsung Galaxy S5)

Ta en skärmdump på en Android

Det finns två sätt att göra skärmdump på Samsung Galaxy s5, det ena är att du i några sekunder håller inneHEM-knappen och Av/På-knappen. Bilden läggs i Galleriet på telefonen. Det andra är en svepande rörelse över telefonens skärm med handen. Handen ska ha samma position som när du ska hälsa på någon i hand, du har alltså sidan av handen mot skärmen och för den från höger till vänster eller tvärtom.

Viktiga länkar för dig som vill lära dig mera om detta

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *