Så skyddar du barnen – Spärra Ipad

On 7 oktober, 2015, in bloggen, by sofia@loggarin

Många barn använder olika skärmar i allt högre grad, de sitter framför datorn eller Ipad/läsplatta flera timmar i veckan. Genom att du kan spärra Ipad så kan du skydda barnet samt viktiga mail etc.   Användandet har gått långt ned i åldrarna och även barn i 2 årsåldern kollar på youtubeklipp och klickar sig fram bland appar. Som förälder vill du kunna känna dig säker på att ditt barn inte exponeras för till exempel otäckt/olämpligt material eller handlar via anslutet kreditkort. Det finns flera tips på inställningar för att ditt barn ska kunna använda tekniken utan att utsättas för olämpliga bilder, ringa upp någon, ta bort e-mail eller handla.

Hantera begränsningar på Ipad

För att hantera begränsningar på din Ipad gör du så här;begränsning_ipad

  • Gå in på Inställningar, sedan – Allmänt, sedan Begränsningar. Välj ”Aktivera begränsningar”.aktiverabegränsingar
  • Du kan sedan välja en rad olika alternativ och sedan lösenordsskydda dem så att barnet inte kan göra förändringar utan att slå in koden.

Förhindra olämpliga sidor

För att förhindra att ditt barn hamnar på olämpliga sidor eller blir exponerad för olämpligt material så som våld, spel, pornografi med mera så kan du välja en begränsning enligt alternativen under Begränsningar som beskrivits ovan. Det finns ett alternativ som innebär att du stänger ned Safari helt och hållet (eller annan webbläsare som du använder.) Nackdelen med det är att du då inte kan surfa själv. Det finns dock olika program , vissa med gratistjänster som kan användas för att skydda ditt barn från olämpliga sajter. Något som kan vara bra är att också undvika appar till barnet som innehåller reklam från tredje part.

Stäng ned funktionen ”Köp inuti -appen”avaktivera

Att förhindra att barn handlar när de sitter med sin app är klokt. Det du kan göra är att avaktivera ”köp-inuti-appen” funktionen. Det kan bli en dyr historia om barnet fritt kan klicka sig igenom olika köp, vilket också Konsumentverket varnar för. Om du fortfarande har köp-funktionen aktiverad så kan du även välja att det ska krävas ett ”lösenord direkt” vid inköp. Det kan också förhindra dyra räkningar – så länge inte barnet eller någon annan än du känner till lösenordet.

Skydda e-mail och förhindra uppringning

Det är tyvärr svårt att skydda din e-mail på Ipaden, det du kan göra är att ta back up på den, till exempel på iCloud. Små barn som sitter med Ipaden behöver ha en vuxen i närheten och då kan den vuxne uppmärksamma om barnet kommit in på mailen. Att förhindra uppringning går men då måste Ipaden försättas i Flygplansläge. Flygplansläget stänger även ned möjligheten att surfa via Safari eller annan webbläsare.

Förhindra att program raderas

Även för oss som vuxna så kan det faktiskt hända att vi av misstag råkar radera ett program, men det kan vara lämpligt att förhindra att små fingrar raderar olika program. Du hittar även denna funktion under Begränsningar på din Ipad och där kan du avaktivera ”Radera appar”.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *