Swift – Apple har släppt ett nytt programmeringsspråk

On 3 juni, 2014, in Programmering, by mobil och tekniktips

Blev en aning förvånad här på morgonen när jag såg att apple har släppt ett nytt programmeringsspråk till OS X och IOS som kallas för Swift. Det låter ändå spännande och ett steg i rätt riktning för att göra insteget lite lägre att börja programmera appar för apples produkter.

Från C och Objective-C till Swift

Jag har själv aldrig gjort någon app helt native, dvs i Objective-C, till tex iPhone utan istället vänt mig mot mer lättanvända språk som javascript och HTML5 och sedan tjänster som Cordova för att kompilera ner koden till en fungerande mobilapp. När jag hört andra som har jobbat med detta har de allra flesta sagt att det har varit mycket svårt att komma igång med detta.

Jag har helt enkelt undvikit det hela och hoppats på att det i framtiden antingen skulle bli ännu enklare att använda HTML5. Nu kanske detta löser sig på ett helt annat sätt genom detta programspråk.

Swift skall helt enkelt vara ganska likt skriptspråk som javascript med skillnaden att det ruller helt native på operativsystemet.

Testa eller smygkika

Om du vill smygkika lite på språket rekommenderas den e-bok som Apple har släpp. Självklart har jag inte själv hunnit läsa denna, bara bläddrat lite, men det kan nog vara en bra start för att kika mer på detta nya programmeringsspråk. Det verkar som om de kommer att släppa mer info om språket och implementera detta i xCode tills nästa uppdatering. Det skall då bli kul att se hur lätt/svårt det är att komma igång med detta.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *